Join(t)Forces

Professor T. Hewett, dr. G. Myer en dr. K. Ford doen al jaren wetenschappelijke studies naar de oorzaken van en de preventieve en curatieve behandelmogelijkheden bij voorstekruisband problematiek bij vrouwen. Diverse biomechanische en bewegingswetenschappelijke studies van dit instituut onderbouwen de effectiviteit van dit programma.

 

De vertaling van deze kennis is geïmplementeerd in een warming-up die slechts 10-20 minuten duurt.

 

Om het succes en de toepasbaarheid van het programma in een zo breed mogelijk verband mogelijk te maken, is het essentieel dat het programma eenvoudig te reproduceren is. Alleen dan kan het gemakkelijk geïmplementeerd worden in de reguliere sporttrainingen en gymlessen. Eenvoudigweg door de 'normale' warming-up te vervangen door het Join(t)Forces programma.

Preventie van voorste-kruisbandletsels bij kinderen

 

Belle L. van Meer, Hans Zwerver en Duncan E. Meuffels

NEDERLANDS TIJDSCHRIFT GENEESKUNDE 2020

 

Kinderen met een acuut letsel van de knie worden primair in de eerste lijn gezien. Het is cruciaal dat een letsel van de voorste kruisband (VKB) bij kinderen tijdig wordt herkend. Preventie is echter nog belangrijker. Een VKB-letsel heeft bij kinderen grote gevolgen op de korte en lange termijn, zoals de negatieve invloed op de kwaliteit van leven en het functioneren van de knie en het risico op bijkomende letsels in de knie en op artrose op jonge leeftijd.

Lees verder

Meta-analysis of meta-analyses of anterior cruciate ligament injury reduction training programs

 

Kate E. Webster, Timothy E. Hewett

JOURNAL OF ORTHOPAEDIC RESEARCH OCTOBER 2018

 

Several meta-analyses have been published on the effectiveness of anterior cruciate ligament (ACL) injury prevention training programs to reduce ACL injury risk, with various degrees of risk reduction reported. The purpose of this research was to perform a systematic review and meta-analysis of overlapping meta-analyses evaluating the effectiveness of ACL injury prevention training programs so as to summarize the amount of reduction in risk for all ACL and non-contact ACL injuries into a single source, and determine if there were sex differences in the relative efficacy of ACL injury prevention training programs. 

lees verder

Evidence achter het Join(t)Forces programma

Er is in Nederland een toename te zien van de incidentie knieblessures bij jonge mensen. Dit is te zien in de cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS) waarbij “zwikken” vaak voorkomt te weten 9% van alle blessures. De leeftijdsgroep onder de 18 jaar, is de groep die het meest frequent een sportblessure ondervind.

 

Onze bewering dat blessure preventie programma’s of injury prevention programs (IPP) zoals Join(t)Forces effectief zijn in het voorkomen van blessures en in het bijzonder voorste kruisbandletsel, is gebaseerd op onder andere de Systematic review en meta-analyse getiteld Meta-Analysis of Meta-Analyses of Anterior Cruciate Ligament Injury Reduction Training Programs van Kate webster (Journal of Orthopaedic Research, Oct  2018). Hierin wordt benoemd dat de IPP’s het risico op blessures met 50 % kunnen verminderen. Dit is risicoreductie.

 

De in deze review betrokken sporters zijn afkomstig uit onder andere Scandinavië, Australië, en de Verenigde Staten. De externe validiteit van de hiervoor benoemde review oftewel zijn de sporters uit de individuele studies die zij geïncludeerd in deze systematic review vergelijkbaar met een Nederlandse populatie sporters, is niet direct te beantwoorden. Gezien de grote diversiteit van de beoordeelde sporters is het wel aannemelijk dat de effectiviteit vergelijkbaar zal zijn met een Nederlandse populatie sporters.